HEBBEN WE SUIKER NODIG?Suiker valt, net als zetmeel en vezels onder koolhydraten. We halen 40 tot 70% van onze energiebehoeften uit koolhydraten, dus ook uit suiker in fruit bijvoorbeeld. Maar wat we helemaal niet nodig hebben zijn toegevoegde suikers, zoals die in frisdrank of suiker in de koffie. |
MINDEREN?
Vind je eten met minder suiker niet lekker? Als je een tijdje geen suiker in je thee of koffie doet, wennen je smaakpupillen daar vrij snel aan.
Als je daarna weer suiker toevoegt smaakt alles ineens erg zoet. Je kunt je smaakpupillen dus trainen.
Het duurt een paar weken totdat ze zich hebben aangepast.
Daarna proef je veel meer de andere smaken in het eten.
|
Zoveel suiker adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om dagelijks maximaal te consumeren. Ofwel: 10 procent van onze dagelijkse energie-inname. Maar een maximum van 25 gram is nog beter, bijvoorbeeld met het oog op tandbederf. Dat laatste komt neer op 5½ suikerklontje per dag. Voor alle duidelijkheid: zoveel zit ongeveer in één longdrinkglas (250 ml) frisdrank.
Het is nier altijd makkelijk op op een etiket te lezen hoeveel toegevoegde suiker erin zit. Dat komt omdat er tientallen verschillende namen voor zijn.
Je ontmaskert de meeste door te letten op woorden die eindigen op
-ose, -stroop, -siroop, honing, of nectar,
en natuurlijk alles waarin suiker expliciet genoemd wordt.
Dit zijn de meest voorkomende suikers:
MELASSE, GLUCOSESTROOP, SACHAROSE, MAISSTROOP, SUCROSE, AGAVENECTAR,
INVERTSUIKER, FRUCTOSESTROOP
Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke en toegevoegde suikers: we verwerken beide op dezelfde manier en ze leveren allebei energie.
Toch zijn natuurlijke suikers te verkiezen boven toegevoegde suikers.
Toegevoegde suiker levert naast energie meestal niets nuttigs. Natuurlijke suikers zitten vaak "verpakt" in iets wat ook vitamines, mineralen en vezels kan bevatten.
Vaak wordt gedacht dat honing beter is dan suiker, maar dat is niet zo.
Suiker is suiker, of het nu gaat om palmsuiker, rietsuiker, honing of ahornsiroop.
Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Hoe meer producten met toegevoegde suikers je eet, hoe minder "ruimte" je overhoudt voor gezonde producten.
|
|
|
|
Chocolademelk 23 g suiker per glas (200ml) = 6 klontjes |
Appelsap 21 g suiker per glas (200ml) = 5¼ klontjes |
Sinaasappelsap(pak) 19 g suiker per glas (200ml) = 4¾ klontjes |
Cola 21,2 g suiker per glas (200ml) = 5½ klontjes |
|
|
|
|
Tomatensap 6,2 g suiker per glas (200ml) = 1½ klontje |
Icetea 13 g suiker per glas (200ml) = 3¼ klontjes |
Sportdrank 30,3 g suiker per flesje (250ml) = 7½ klontjes |
Energiedrank 27,5 g suiker per blik (250ml) = 7 klontjes |
|
|
|
|
Amstel bier 0 g suiker per fles (300ml) = 0 klontjes |
Amstel0.0 16,8 g suiker per fles (300ml) = 4¼ klontjes |
Radler citroen 14,1 g fles per flesje (300ml) = 3½ klontjes |
Radler citroen0.0 21 g suiker per fles (300ml) = 5½ klontjes |
|
|
|
|
Heineken bier 0 g suiker per fles (300ml) = 0 klontjes |
Heineken0.0 3,8 g suiker per fles (300ml) = 1 klontje |
Leffe blond 1,5 g fles per flesje (300ml) =½ klontje |
Corona Extra 29,8 g suiker per fles (300ml) = 7½ klontjes |
VERS VAN DE PERSEen glas versgeperste sinaasappel-sap is gezond, toch? Helaas klopt dat niet helemaal. Ja, het is zeker rijk aan vitamine C, maar de keerzijde van (vers) geperste sinaasappelsap zit hem in de hoeveelheid suiker. Een glas van 200 ml bevat ca. 17 gram suiker en dat zijn omgerekend 4½ suikerklontjes. Verder bevatten jus d' orange en andere vruchten-sappen zuren die het gebit kunnen aantasten. Je kunt beter een hele sinaasappel eten: die bevat ook nog eens vezels die tijdens het persen verloren gaan. |
Sinaasappelsap (vers) 17 g suiker per glas (200ml) = 4½ klontjes |