Ton Stam Schagen

SUIKER

Wat is er slecht aan?
Veel producten bevatten suiker zonder dat je het doorhebt, waardoor je er meer van binnenkrijgt dan goed voor je is.
Hier wordt uitgelegd hoe je dit kan herkennen en je gebruik kan aanpassen.

HEBBEN WE SUIKER NODIG?

Suiker valt, net als zetmeel en vezels onder koolhydraten. We halen 40 tot 70% van onze energiebehoeften uit koolhydraten, dus ook uit suiker in fruit bijvoorbeeld. Maar wat we helemaal niet nodig hebben zijn toegevoegde suikers, zoals die in frisdrank of suiker in de koffie.

MINDEREN?
Kwestie van wennen

Vind je eten met minder suiker niet lekker? Als je een tijdje geen suiker in je thee of koffie doet, wennen je smaakpupillen daar vrij snel aan. Als je daarna weer suiker toevoegt smaakt alles ineens erg zoet. Je kunt je smaakpupillen dus trainen. Het duurt een paar weken totdat ze zich hebben aangepast. Daarna proef je veel meer de andere smaken in het eten.

→ → → 50 GRAM ← ← ←

Zoveel suiker adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om dagelijks maximaal te consumeren. Ofwel: 10 procent van onze dagelijkse energie-inname. Maar een maximum van 25 gram is nog beter, bijvoorbeeld met het oog op tandbederf. Dat laatste komt neer op 5½ suikerklontje per dag. Voor alle duidelijkheid: zoveel zit ongeveer in één longdrinkglas (250 ml) frisdrank.

ALLEMAAL SUIKER

Het is nier altijd makkelijk op op een etiket te lezen hoeveel toegevoegde suiker erin zit. Dat komt omdat er tientallen verschillende namen voor zijn. Je ontmaskert de meeste door te letten op woorden die eindigen op
-ose, -stroop, -siroop, honing, of nectar, en natuurlijk alles waarin suiker expliciet genoemd wordt.

Dit zijn de meest voorkomende suikers:
MELASSE, GLUCOSESTROOP, SACHAROSE, MAISSTROOP, SUCROSE, AGAVENECTAR, INVERTSUIKER, FRUCTOSESTROOP

NATUURLIJK VERSUS TOEGEVOEGD

Ons lichaam maakt geen onderscheid tussen natuurlijke en toegevoegde suikers: we verwerken beide op dezelfde manier en ze leveren allebei energie.
Toch zijn natuurlijke suikers te verkiezen boven toegevoegde suikers. Toegevoegde suiker levert naast energie meestal niets nuttigs. Natuurlijke suikers zitten vaak "verpakt" in iets wat ook vitamines, mineralen en vezels kan bevatten.

SUIKER IS SUIKER

Vaak wordt gedacht dat honing beter is dan suiker, maar dat is niet zo.
Suiker is suiker, of het nu gaat om palmsuiker, rietsuiker, honing of ahornsiroop.
Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Hoe meer producten met toegevoegde suikers je eet, hoe minder "ruimte" je overhoudt voor gezonde producten.

SUIKERGEHEIMEN

Veel drankjes bevatten stiekem veel meer suiker dan je op het eerste gezicht zou denken.
Hou dit gedachten:
  • één Mini Suikerklontje weegt 3,1 gram
  • één Midi Suikerklontje weegt 3,9 gram =
  • één Origineel Suikerklontje weegt 4,4 gram
Chocolademelk
23 g suiker
per glas (200ml)
= 6 klontjes
Appelsap
21 g suiker
per glas (200ml)
= 5¼ klontjes
Sinaasappelsap(pak)
19 g suiker
per glas (200ml)
= 4¾ klontjes
Cola
21,2 g suiker
per glas (200ml)
= 5½ klontjes




Tomatensap
6,2 g suiker
per glas (200ml)
= 1½ klontje
Icetea
13 g suiker
per glas (200ml)
= 3¼ klontjes
Sportdrank
30,3 g suiker
per flesje (250ml)
= 7½ klontjes
Energiedrank
27,5 g suiker
per blik (250ml)
= 7 klontjes




Amstel bier
0 g suiker
per fles (300ml)
= 0 klontjes
Amstel0.0
16,8 g suiker
per fles (300ml)
= 4¼ klontjes
Radler citroen
14,1 g fles
per flesje (300ml)
= 3½ klontjes
Radler citroen0.0
21 g suiker
per fles (300ml)
= 5½ klontjes




Heineken bier
0 g suiker
per fles (300ml)
= 0 klontjes
Heineken0.0
3,8 g suiker
per fles (300ml)
= 1 klontje
Leffe blond
1,5 g fles
per flesje (300ml)
=½ klontje
Corona Extra
29,8 g suiker
per fles (300ml)
= 7½ klontjes
Download ook de folder van het Voedingscentrum: LET OP VERBORGEN SUIKER & ZOUT
Ook in 5-decembersnoepgoed zit suiker. Klik of tik op de knop hieronder en je ziet hoeveel. .
5-decembersnoepgoed

VERS VAN DE PERS


Een glas versgeperste sinaasappel-sap is gezond, toch?
Helaas klopt dat niet helemaal. Ja, het is zeker rijk aan vitamine C, maar de keerzijde van (vers) geperste sinaasappelsap zit hem in de hoeveelheid suiker. Een glas van 200 ml bevat ca. 17 gram suiker en dat zijn omgerekend 4½ suikerklontjes. Verder bevatten jus d' orange en andere vruchten-sappen zuren die het gebit kunnen aantasten.
Je kunt beter een hele sinaasappel eten: die bevat ook nog eens vezels die tijdens het persen verloren gaan.


Sinaasappelsap (vers)
17 g suiker
per glas (200ml)
= 4½ klontjes
Bron(nen): Diabetes Fonds RIVM Voedingscentrum

Naar begin pagina...