Ton Stam Schagen

Alles over uien

De ui staat op plek 1 in de top 10 van meest gegeten groente.
Iedereen heeft ze wel in huis en eet ze regelmatig. In veel recepten komen ze voor.
Ui kan je rauw eten of gebakken, in een salade, op een hamburger, samen met champignons gebakken bij de biefstuk, als uiensoep en nog veel meer.

De ui (Allium cepa)

Hij behoort samen met prei, bieslook en knoflook tot het geslacht Allium (uienfamilie)
Uien zijn goedkoop, gezond en lekker.
Uien geven net als kruiden smaak aan je gerecht, maar in uien vindt je daarnaast ook nog behoorlijk veel gezonde stoffen. Zo bevatten uien veel vitamine C en antioxidanten.
Ook beweert men dat het eten van uien je bloedsuikerspiegel kan verlagen. Dit is niet alleen erg handig als je wilt afvallen. Het heeft daardoor ook positieve effecten op je hart- en je bloedvaten.

Hieronder volgt per soort een kleine uitleg.

Gele ui

Van alle soorten is de gele ui de meest bekende en gebruikte.
De schil is bruin glanzend en is van binnen wit.
De rauwe ui heeft een zoete scherpe smaak, maar die wordt zachter als je hem bakt.
Gesnipperd gaat hij over de haring, een frikandel speciaal, patatje oorlog, in de salade, door de gehakt.
Kortom: het is een all-rounder.

Rode ui

De rode ui heeft een dunne paarsrode schil, is wit van binnen maar elke ring is paars van buiten.
Je zou hem eigenlijk paarse ui moeten noemen.
Deze ui bevat meer suiker dan de witte of gele ui en is dus een stukje zoeter, wordt meestal rauw gegeten en lijkt daardoor scherper dan witte ui.
In rauwkostsalades is ze zeer decoratief.

Witte ui

Deze ui is minder bekend. Het verschil met de gele ui is de witte schil en ze zijn vaak wat groter.
Hij bevat veel water, is daardoor erg knapperig en heeft een pittige zoete smaak.

Sjalotjes (Allium ascalonicum)

In tegenstelling tot de ui vormt de sjalot trossen van knolletjes, net als knoflook.
Deze kleine ovale uitjes hebben een fijnere zoete smaak dan de gewone ui en worden vaak gebruikt in sausen en salades.
Sjalotjes zijn een stuk duurder dan gewone uien.

Lente- of bosui

Deze soort lijkt qua vorm veel op de prei, maar is veel dunner.
Het is in feite een jonge onvolgroeide gewone ui van hooguit 1 centimeter dik.
Bosui wil alleen zeggen dat ze in bosjes verkocht worden, niet dat ze in het bos groeien.
Van de lente-ui worden vooral de groene stengels gebruikt. Deze worden dan in dunne ringen gesneden.
Deze worden gebruikt als garnering, in salades, in puree, in sausen enz.

Knoflook (Allium sativum)

Dit is een bolgewas uit de lookfamilie en een echte smaakmaker in veel gerechten.
Voor een uitgebreide beschrijving klik of tik je op de volgende knop: Knoflook

Prei (Allium porrum)

Dit is een plant uit de lookfamilie en wordt als groente gegeten.
Als je naar de foto kijkt lijkt hij erg veel op de lente-ui, maar de steel is veel dikker.
Deze kan wel 3 á 4 centimeter dik zijn.


Bieslook (Allium schoenoprasum)

Nog een plant uit de lookfamilie.
Deze plant wordt uitgebreid omschreven op de kruidenpagina.
Klik of tik hiervoor op de volgende knop: Bieslook

Naar begin pagina...