
Room
In de supermarkt zie je vele soorten staan: slagroom, kookroom, zure room, Crème fraîche.Wat is het eigenlijk en waarvoor gebruik je die specifieke roomsoort?


Slagroom
Slagroom bevat minimaal 30% vet, wat er voor zorgt dat de room stevig genoeg is om luchtig te kloppen.Slagroom kan je voor veel dingen gebruiken:
- taarten decoreren
- soezen vullen
- over een bakje aardbeien
- lekker op de koffie
- ijs met slagroom
Zoet hem met een beetje poedersuiker. Omdat in poedersuiker maïsmeel zit bevordert dit de stevigheid. Je kan het ook in een spuitbus kopen zodat je het altijd kant en klaar bij de hand hebt.

Kookroom
Kookroom (culinaire room) bevat 15 tot 20% vet en is speciaal bedoeld voor warme gerechten.Er wordt maïzetmeel aan toegevoegd, waardoor het niet schift bij verhitting en zelfs voor een lichte binding zorgt. Perfect dus voor sauzen, vullingen en quiches. Je voegt kookroom het liefst op het einde van de bereiding toe.

Zure room
Zure room is net als crème fraîche een aangezuurde room met extra melkzuurbacteriën. Het verschil is wel dat bij zure room het fermentatieproces niet versneld wordt.Het is een natuurlijker product dan crème fraîche en daardoor is het ook langer houdbaar. Zure room heeft een vetgehalte van 10 tot 20% en is een populaire keuze voor lichtere desserts of om als topping te gebruiken bij soepen, taco's of curry's. Dit lage vetgehalte heeft ook een keerzijde: zure room kan je beter niet gebruiken in warme gerechten omdat hij kan schiften. Kies in plaats van zure room dan liever voor crème fraîche of zelfs roomkaas.
