Ton Stam Schagen

Room

In de supermarkt zie je vele soorten staan: slagroom, kookroom, zure room, Crème fraîche.
Wat is het eigenlijk en waarvoor gebruik je die specifieke roomsoort?

Slagroom

Slagroom bevat minimaal 30% vet, wat er voor zorgt dat de room stevig genoeg is om luchtig te kloppen.
Slagroom kan je voor veel dingen gebruiken:
  • taarten decoreren
  • soezen vullen
  • over een bakje aardbeien
  • lekker op de koffie
  • ijs met slagroom
Als je het gaat kloppen zorg er dan voor dat de room koelkastfris is.
Zoet hem met een beetje poedersuiker. Omdat in poedersuiker maïsmeel zit bevordert dit de stevigheid.

Je kan het ook in een spuitbus kopen zodat je het altijd kant en klaar bij de hand hebt.

Kookroom

Kookroom (culinaire room) bevat 15 tot 20% vet en is speciaal bedoeld voor warme gerechten.
Er wordt maïzetmeel aan toegevoegd, waardoor het niet schift bij verhitting en zelfs voor een lichte binding zorgt. Perfect dus voor sauzen, vullingen en quiches.

Je voegt kookroom het liefst op het einde van de bereiding toe.

Zure room

Zure room is net als crème fraîche een aangezuurde room met extra melkzuurbacteriën. Het verschil is wel dat bij zure room het fermentatieproces niet versneld wordt.
Het is een natuurlijker product dan crème fraîche en daardoor is het ook langer houdbaar.

Zure room heeft een vetgehalte van 10 tot 20% en is een populaire keuze voor lichtere desserts of om als topping te gebruiken bij soepen, taco's of curry's.

Dit lage vetgehalte heeft ook een keerzijde: zure room kan je beter niet gebruiken in warme gerechten omdat hij kan schiften. Kies in plaats van zure room dan liever voor crème fraîche of zelfs roomkaas.

Crème fraîche

Crème fraîche betekent in het Frans: verse room en heeft net zoals slagroom een vetgehalte van 30 tot wel 40%, maar is friszuur van smaak. Aan deze room wordt tijdens het productieproces namelijk een extra melkzuurbacterie toegevoegd. Die zorgt ervoor dat de room in 12 tot 18 uur fermenteert en dus lichtjes zuur van smaak wordt.

Crème fraîche kan je op dezelfde manier gebruiken als slagroom. Het is vaak de basis voor lichtere desserts, zoals een koude cheesecake.

In tegenstelling tot zure room is crème fraîche ook geschikt voor warme bereidingen.
Bron(nen): Loethe Olthuis, onderzoeksjournalist

Naar begin pagina...