Ton Stam Schagen

Meel? Bloem? Wat is het verschil?

Veel mensen weten dit niet.
Hier wordt het allemaal uitgelegd. Dan weet je ook waarvoor je meel gebruikt en waarvoor bloem.

Graan

Veel meel- en bloemsoorten worden gemaakt van graan. Het binnenste van de graankorrel bestaat uit de kern met de kiem, een baard en de zemel.

  • De kern bevat vooral koolhydraad en eiwit.
  • De kiem bevat vitaminen, mineralen en vetten.
    De naam zegt het al: Als je een graankorrel plant zal uit de kiem de nieuwe plant groeien.
  • De zemel is het schilletje en bevat vooral voedingsvezels, vitaminen en mineralen.
Granen behoren tot de grassenfamilie.

Meel

Als de graankorrel wordt gemalen ontstaat meel.
Het bevat dus alle onderdelen van de graankorrel waardoor alle voedingsstoffen er nog in zitten. Meel is daardoor ook heel voedzaam.
Er zijn diverse soorten meel.
Zo is daar:
Tarwemeel, ook wel volkorenmeel. Dit wordt gemaakt van de hele tarwekorrel.
Het wordt gebruikt in volkorenbrood, beschuit, crackers, volkorenkoekjes, pasta, ed.
Roggemeel. Het bevat minder gluten dan tarwemeel, waardoor het minder goed rijst.
Als je roggemeel eet krijg je sneller een verzadigd gevoel.
Het wordt gebruikt voor het bakken van roggebrood, knäckebröd en pepernoten, maar ook voor pannekoeken en kruidkoek.
Havermeel is een uitstekende vervanger voor tarwemeel.
Het is rijk aan goede voedingsstoffen en heerlijk voor het maken van koeken, ontbijtgranen en andere lekkernijen.
Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver.
Het is dus geen meel, maar kan wel als vervanger gebruikt worden. Het wordt gebruikt als ontbijt in papvorm, als onderdeel van muesli en kan in brood en gebak worden toegepast.
Maïsmeel wordt gemaakt door maiskorrels te vermalen tot meel. Hiervan worden tortilla's, brood, chips en taco's gemaakt.
Rijstmeel is meel dat gemalen is van rijst. Wanneer bij het malen zilvervliesrijst gebruikt wordt, ontstaat er volkorenrijstmeel.
Je kan er bastognekoeken, cake, muffins, pannekoeken enz. van maken.
Gerstemeel heeft een rijke nootachtige smaak.
Ontkiemende gerst (mout) is een belangrijke grondstof voor de productie van bier en whisky.
Met gerstmeel maak je de lekkerste broden en koekjes.
Niet alle meel wordt gemaakt van graan. Hier volgen een aantal voorbeelden. Boekweitmeel Boekweit is een kruidachtige plant. Het heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt.
Zo zit het in brood, pannenkoeken, grutten (graan in gepelde en gebroken vorm), koek en ontbijtgranen.
Kokosmeel Dit wordt gemalen van gedroogde kokosrasp. Het is zeer gezond en bevat veel vezels.
Je kan er heerlijke kokoskoeken van maken, maar ook cake en pannekoeken.
Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen, geblancheerde amandelen. Blancheren betekent dat de amandelen kort gekookt worden. Een amandel wordt omhuld door een bruin vliesje en door hem te koken, laat dit los. Als je een witte amandel ziet, dan weet je dat deze geblancheerd is.
Net als gewoon meel, kun je met amandelmeel alles bakken. Van pannenkoeken, cake, taartbodems tot brood. Het is heel veelzijdig in gebruik.
Griesmeel is meel dat bestaat uit grofgemalen meel ofwel gries. Tijdens het malen van graan zal een deel van het maalsel bestaan uit grove stukjes meellichaam. Die worden uit het meel gezeefd.
Grofgemalen maïsmeel, rijstmeel en zelfs gerstemeel kan griesmeel genoemd worden.
Griesmeel wordt verwerkt tot pap of pudding.

Bloem

Als we het meel gaan zeven, we halen er dus de zemelen en de kiemen uit, dan blijft de kern over. Dit is bloem.
Er zijn veel verschillende soorten bloem, zoals...
  • Tarwebloem, die bestaat uit de hele kern van de graankorrel.
  • Patentbloem. Door een speciale maaltechniek is men in staat om het buitenste en binnenste deel van het bloem uit de tarwekorrel van elkaar te scheiden.
    Bloem uit het midden van de tarwekorrel wordt patentbloem genoemd. Patentbloem is iets duurder dan tarwebloem.
    Het te bakken product wordt iets luchtiger en elastischer dan tarwebloem, dus beter geschikt voor brood. Tarwebloem is meer geschikt om koekjes te bakken vanwege de brosse en kruimelige structuur.

    Samengevat:
    • Patentbloem is perfect voor het bakken van broodproducten zoals: pizzabodems, brood, croissants, focaccia, etc.
    • Tarwebloem is perfect voor de overige (of wat stevigere) baksels zoals: koekjes, cake, stevig brood, quichebodems, harde taartbodems, etc.
  • Zeeuws bloem. Dit wordt gemaakt van een zachte tarwesoort, met relatief weinig eiwitten. Deze tarwesoort groeit het beste in een vochtig klimaat, dicht bij zee. Vandaar de naam.

    Het lage eiwitgehalte geeft het bijzondere bakeigenschappen. Die eiwitten, ofwel gluten, zorgen voor elasticiteit en samenhang in een deeg. Als je brood wil bakken, moet je het dus niet gebruiken. Maar als je brosse, kruimelige koekjes wil bakken, dan is het juist perfect. Denk bijvoorbeeld aan spritsen.

  • Zelfrijzend bakmeel. Dit is dus gewoon bloem met een rijsmiddel erdoor gemengd. Het zou dus eigenlijk Zelfrijzend bloem moeten heten.
  • Cakemeel Dit is zelfrijzend bakmeel waar smaakstoffen zoals vanille en citroen aan zijn toegevoegd.
Maar er zijn meer soorten, zoals:
  • Roggebloem is roggemeel waar alle zemelen en kiemen zijn uitgezeefd.
    Het heeft een zoetige smaak. Je kan rogge prima gebruiken om zoete of hartige snacks mee te bereiden.
  • Maïsbloem. Mais wordt ontdaan van vliesjes en kiemen, vervolgens gebroken en daarna vermalen tot een bepaalde fijnheid.
    Maïsbloem wordt toegepast in de brouwerij industrie en als grondstof voor ontbijtgranen en snacks.
  • Maïzena is zetmeel afkomstig van maïs en wordt gemaakt van de witte eiwitten gevonden in het midden van een maïskorrel. Dit worden gemalen tot een fijn, wit poeder dat vaak wordt gebruikt als verdikkingsmiddel.
  • Rijstbloem. Dit is meel dat gemalen is van rijst. Wanneer bij het malen witte rijst wordt gebruikt, dat is rijst waarbij de zemel en de kiem verwijderd is, wordt het maalsel bloem van rijst, rijstebloem.

    Rijstebloem is één van de eerste bijvoedingen (oefenhapjes) voor kinderen vanaf vier maanden. Het verdikt de voeding als toevoeging in de fles of als bordje pap. Door de enzymen in het speeksel van je baby wordt de voeding weer dun in de maag.

Naar begin pagina...