Tarwemeel, ook wel volkorenmeel. Dit wordt gemaakt van de hele tarwekorrel.
Roggemeel. Het bevat minder gluten dan tarwemeel, waardoor het minder goed rijst.
Havermeel is een uitstekende vervanger voor tarwemeel.
Havermout is gedroogde, gepelde en geknipte haver.
Maïsmeel wordt gemaakt door maiskorrels te vermalen tot meel. Hiervan worden tortilla's, brood, chips en taco's gemaakt.
Rijstmeel is meel dat gemalen is van rijst. Wanneer bij het malen zilvervliesrijst gebruikt wordt, ontstaat er volkorenrijstmeel.
Gerstemeel heeft een rijke nootachtige smaak.
Boekweitmeel Boekweit is een kruidachtige plant. Het heeft veel overeenkomsten met graan. In voedingsmiddelen is het dan ook op dezelfde manier verwerkt.
Kokosmeel Dit wordt gemalen van gedroogde kokosrasp. Het is zeer gezond en bevat veel vezels.
Amandelmeel wordt gemaakt van gemalen, geblancheerde amandelen. Blancheren betekent dat de amandelen kort gekookt worden. Een amandel wordt omhuld door een bruin vliesje en door hem te koken, laat dit los. Als je een witte amandel ziet, dan weet je dat deze geblancheerd is.
Griesmeel is meel dat bestaat uit grofgemalen meel ofwel gries. Tijdens het malen van graan zal een deel van het maalsel bestaan uit grove stukjes meellichaam. Die worden uit het meel gezeefd.
Het lage eiwitgehalte geeft het bijzondere bakeigenschappen. Die eiwitten, ofwel gluten, zorgen voor elasticiteit en samenhang in een deeg. Als je brood wil bakken, moet je het dus niet gebruiken. Maar als je brosse, kruimelige koekjes wil bakken, dan is het juist perfect. Denk bijvoorbeeld aan spritsen.