Ton Stam Schagen

Etenswaren invriezen

Een van de meest gestelde vragen over invriezen is: "Kan ik etenswaren uit de diepvries na ontdooien opnieuw invriezen?
Het antwoord is niet: ja of nee.
Lees hieronder hoe het zit, en meer...

Veilig invriezen

  • Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de vriezer zet.
    Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product. Dat kan de kwaliteit van het product verslechteren en het is ook minder milieuvriendelijk.
  • Stel de temperatuur van de vriezer in op ten minste -18 °C.
  • Doe niet te veel producten tegelijk in de vriezer.
  • Vries eten in kleine porties in. Dan bevriest het sneller en ontstaat geen of minder condens of ijs in de vriezer.

Vlees en vis

Vlees en zeevruchten kunnen probleemloos ingevroren worden, maar als ze eenmaal ontdooid zijn, mag je ze niet meer opnieuw in de vriezer leggen. Het proces van herinvriezen en ontdooien geeft bacteriën te veel kans om te ontwikkelen, waardoor een voedselvergiftiging haast gegarandeerd is.

Iets anders is het als je het bakt en in een gerecht hebt verwerkt. Het is dan een nieuw product en kan dan zondermeer opnieuw worden ingevroren.

Nog niet helemaal ontdooid

Invriezen doodt de bacteriën niet maar zet de groei ervan wel stil. Tijdens het invriezen ontstaan ijskristallen, die de celwanden van het product kunnen beschadigen. Als het product vervolgens ontdooit, komt daar vocht en voedingsstoffen uit vrij. Hierin leven bacteriën zich helemaal uit. Dit proces herhaalt zich bij opnieuw invriezen. Maar ook, hoe meer vocht eruit lekt, hoe taaier het stuk vlees wordt.

Echter, is de buitenkant van het product nog hard en is er dus nog geen vocht vrijgekomen, dan kan het zondermeer weer terug de vriezer in.

Dit kan je prima na ontdooien weer invriezen

En dan zijn er nog producten waarvoor het sowieso minder uitmaakt. Een brood kun je bv. na een dag ontdooien prima weer opnieuw invriezen. Lekkerder wordt het er niet op, want brood wordt harder en droger door het vriesproces, maar je kan het nog prima gebruiken voor bv. tosti's.

Op welke temperatuur moet de vriezer staan?

Bacteriën worden door invriezen niet gedood, maar groeien niet verder.
Alleen goed verhitten doodt de bacteriën.

Zorg ervoor dat de temperatuur in je vriezer -18 °C of kouder is. Er kunnen dan geen bacteriën groeien.

Ontdooi voedsel in de koelkast of magnetron

  • Laat voedsel zoals vlees niet ontdooien op het aanrecht, op de verwarming of in warm water, maar leg het vlees afgedekt op een bord of in een schaal in de koelkast. Zo voorkom je de uitgroei van ziekmakende bacteriën.
  • Kleinere stukken vlees kun je ook ontdooien in de magnetron met de ontdooistand. Bereid het vlees dan wel direct na het ontdooien.
  • Grote stukken vlees zijn minder geschikt voor ontdooien in de magnetron, omdat de buitenkant al gaar wordt, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
  • Spoel na het ontdooien het resterende vleessap weg.

Leg de volgende producten nooit in de vriezer

Sommige producten zijn niet geschikt om in te vriezen. Wat er na ontdooien overblijft is niet meer om te eten.

  • Gefrituurd eten
    De juiste volgorde is: eerst invriezen en daarna frituren. Als je eerst frituurt en daarna invriest hou je een slappe snack over.
  • Zuivel
    Yoghurt, karnemelk en slagroom gaan schiften als je ze invriest en daana ontdooit.
  • Eieren en ei-producten
    Eigeel in een rauw ei zet in de vriezer uit en het ei zal knappen. Gekookte eieren ook beter niet in de vriezer.
    Mayonaise, meringue en andere producten op ei-basis kan je beter niet invriezen.
    Eiwitten daarentegen kan je, in een plastic zakje, wel heel goed in de vriezer bewaren.
  • Sla
    Net als de verse kruiden zal ook sla slap en slijmerig uit de vriezer komen. bovendien zal sla zijn smaak verliezen.

Hoe lang houdbaar?

Als de temperatuur in de vriezer laag blijft, kunnen er geen bacteriën groeien. Wel kan de kwaliteit van producten wat achteruitgaan. De meeste producten kun je ongeveer drie maanden invriezen zonder kwaliteitsverlies. Schrijf dan ook op een product de datum van invriezen. Zo weet je precies hoelang het in de vriezer ligt.

Een aantal producten is geen drie maanden houdbaar in de vriezer. Dit zijn de uitzonderingen:

Als het om een voorverpakt diepvriesproduct gaat, dan kun je de houdbaarheidsdatum en ontdooi- en bereidingsinstructies op de verpakking aanhouden.

Bron(nen): Voedingscentrum

Naar begin pagina...