Ton Stam Schagen

Alles over gist

Gist wordt regelmatig gebruikt in recepten en zorgt ervoor dat deeg of beslag luchtig wordt en in volume toeneemt.
Je gebruikt het in wafels, wit- en bruinbrood, krentenbrood, oliebollen enz.
Er zijn verschillende soorten. Hieronder leg ik de verschillen uit.

Wat is gist?

Gist is een micro-organisme dat onder bepaalde omstandigheden koolstofdioxide (koolzuurgas) produceert. Deze luchtbelletjes zorgen ervoor dat het deeg rijst, luchtiger wordt en in volume toeneemt.

Welke soorten zijn er?

Er zijn drie typen gist op de markt:
  • verse gist (bakkersgist)
  • droge gist
  • instant-gist
De drie soorten hebben dezelfde werking. Je kan de ene soort vervangen door een andere. Het gebruik is echter wel verschillend.

Verse gist (bakkersgist)

Dit wordt verkocht in de vorm van een klein blokje bij o.a. de warme bakker.
Je kan het 14 dagen in de koelkast bewaren. Daarna wordt de werking minder.
Voor gebruik los je het eerst op in lauwwarm water of in een beetje basterdsuiker.

Droge gist

Deze soort wordt gemaakt van verse gist en bestaat uit korrels met een beschermlaagje.
Deze gist moet je eerst oplossen in een lauwwarme vloeistof om de werking op gang te brengen.
Deze droge gist is lang houdbaar.
Hij wordt echter steeds minder verkocht.

Instant-gist

Dit is de meest gangbare soort gist en wordt in de supermarkt in kleine zakjes verkocht. In elk zakje zit meestal 7 gram.
Instant gist wordt gemaakt van gedroogde gist, maar bevat geen beschermlaagje. Hierdoor kun je deze gistsoort direct door je deeg mengen zonder het eerst te hoeven oplossen in lauwwarm water.
Instant gist is makkelijk te gebruiken en lang houdbaar.

Hier zie je het verschil tussen instant-gist, links en droge gist, rechts.









Nog enkele tips

  • Wil je verse gist vervangen door instant-gist, deel het dan door 3, dus 30g. verse gist = 10g instant-gist.
  • Gebruik altijd lauwe vloeistof om de gist in op te lossen. Dus niet te koud of te heet.
  • Gooi gist niet direct op zout in je mengkom. Het zijn geen vrienden van elkaar.
  • Gist werkt het beste als je het deeg lang kneedt.
  • Koop kleine hoeveelheden, want gist is aan verval onderhevig.
  • Naar begin pagina...