Ton Stam Schagen

Alles over eieren

Iedereen kent ze en eet ze. Eieren zijn erg in trek.
De gemiddelde Nederlander eet er zo'n 210 per jaar.
Maar wat weten we er eigenlijk van?
Hier volgen de feiten.

Klik of tik op een vraag voor het antwoord.

1. Zijn eieren gezond?

Zijn eieren gezond?

Van eieren wordt je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal.
Eieren bevatten anti-oxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.

Bron van eiwitten

Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten.
Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines A, B2, B12, E en D.


2. Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Wat is het verschil tussen witte en bruine eieren?

Witte en bruine eieren smaken meestal precies hetzelfde en hebben dezelfde gezonde bouwstoffen voor je lichaam.
Als er al een smaakverschil is, dan komt dat door het voer dat de kippen krijgen. Dit speelt namelijk wel een rol in de kleur van het eigeel én de smaak van het ei.
Ook voor de schaaldikte maakt het niets uit welke kleur een ei heeft. Als een schaal van een ei harder is, betekent dit dat de kip die het ei gelegd heeft waarschijnlijk wat jonger is. Oudere kippen leggen eieren met dunnere schalen. Dat geldt voor witte én bruine eieren.

In Nederland gaan meer bruine dan witte eieren over de toonbank. Alleen met Pasen worden meer witte eieren verkocht. Logisch, want die lenen zich het beste lenen om te versieren.
Veel Nederlanders denken dat bruine eieren biologische of vrije uitloopeieren zijn.
Echter:
De kleur van een ei is afhankelijk van de kip die het gelegd heeft: een kip met witte oorlelletjes legt witte eieren, terwijl een kip met rode oorlellen bruine eieren legt. Er zijn zelfs kipsoorten die blauwe of gespikkelde eieren leggen.
Het enige verschil, naast de kleur, is de grootte. Bruine kippen zijn vaak iets groter dan witte kippen en eten daarom meer. Dat voer wordt doorberekend en dat is de reden dat bruine eieren soms iets duurder zijn.


3. Hoeveel eieren mag je eigenlijk eten?

Hoeveel eieren mag je eigenlijk eten?

Eieren staan in de nieuwe Schijf van Vijf. Ze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen.
Eieren zijn rijk aan cholesterol. Cholesterol in je voeding kan leiden tot een kleine verhoging van het cholesterolgehalte van je bloed.
Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.


4. Waar kan je eieren het beste bewaren?

Waar kan je eieren het beste bewaren?

Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 ºC. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.


5. Waarom staan eieren in de winkel niet in de koeling?

Waarom staan eieren in de winkel niet in de koeling?

De schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en vuil. Zo beschermt het zich tegen schadelijke bacteriën.
Als het ei vochtig wordt, kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien.
Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op.

Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op. De eieren blijven dan langer goed.
Daarom wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei legt totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.


6. Wat betekent het stempel met de code op een ei?

Wat betekent het stempel met de code op een ei?

Op de eieren staat altijd een stempel met getallen en letters, bijvoorbeeld: 2 NL 45146 01
  • Het eerste cijfer geeft aan hoe de kip heeft geleefd.
    • 0 = biologische ei
    • 1 = vrije-uitloop ei
    • 2 = scharrelei
    • 3 = koloniehuisvesting.
  • De letters zijn een afkorting voor het land waar de eieren vandaan komen. In Nederland worden bijna alleen eieren uit eigen land verkocht.
  • De laatste reeks getallen verwijzen naar het bedrijf waar de eieren vandaan komen. Dit maakt traceren mogelijk, mocht er met de eieren later iets mis blijken te zijn.


7. Wat zijn dubbeldooiers?

Wat zijn dubbeldooiers?

Dubbeldooiers zijn eieren van jonge kippen.
Bij jonge hennen is de hormoonspiegel hoog waardoor het aantal dooiers dat aan de eierstok rijpt hoger is.
Hierdoor bestaat de kans dat de hen op één dag twee dooiers produceert die dan tegelijkertijd in één ei terechtkomen.


8. Hoe weet je of een ei vers is?

Hoe weet je of een ei vers is?

Leg het ei in een bakje met zout water. Blijft het ei horizontaal op de bodem liggen, dan is het ei vers.
Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, des te ouder is het ei. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.

Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien.


Tot slot nog enkele tips.

  • Schone eieren zijn langer houdbaar dan eieren waar vuil aan zit. De schaal van een ei is erg poreus en daardoor kunnen gemakkelijk bacteriën binnendringen.
  • Bewaar eieren niet langer dan twee tot drie weken en leg ze in de koelkast.
  • Als er een bloedstipje te zien is in het ei, is er nog geen sprake van bevruchting. Het is wat bloed van de kip en ongevaarlijk.
  • Leg eieren niet naast sterk geurende levensmiddelen. Door de poreuze schaal neemt een ei heel snel de geur van deze producten over.
  • Als je een vers ei schudt, hoor je niets. Is het ei oud, dan hoor je het klotsen.
Bron(nen): Voedingscentrum

Naar begin pagina...