Digibar Schagen

Mieren

Zodra het een beetje begint te zomeren, komen ze tevoorschijn: mieren. Vervelend als ze jouw terras ondergraven, maar nog veel vervelender als ze in kolonne je voorraadkast binnenmarcheren.
Hier een verzameling tips waarmee je de mierenlegers op afstand kunt houden.

Wat is een mier?

De mier leeft in kolonies en elke kolonie heeft één koningin. Daarnaast zijn er de werksters – die allemaal een eigen taak hebben: verkenner, voedselverzamelaar, nestonderhouder, kinderverzorgster of soldaat – en de jonge mannetjes en jonge koninginnen.

De oorzaak

Als je last hebt van mieren in huis dan is dit vaak in het voorjaar of de zomer. In de winter zul je ze nauwelijks tegenkomen. Mieren zijn op zoek naar eten en waar kun je dat beter vinden dan in iemands huis.
Ook als je in de tuin last hebt van luizen, zijn ook de mieren aanwezig.

Is de mier schadelijk?

Een mierennest bestaat uit een ingenieus en groot gangenstelsel, schitterend om te zien, maar schadelijk voor je terras en tuin, omdat de gangenstelsels instabiliteit veroorzaken.
Nog een vervelende bijwerking van de mier is dat hij bladluizen verspreidt.
Daar komt bij dat de mier de larven van de natuurlijke vijanden van de bladluis eet, denk aan het lieveheersbeestje.
Ook dragen mieren allerhande bacteriën met zich mee.

Hoe hou je de mieren weg?

  • Mieren zijn vooral dol op zoetigheid. Dek etensresten dus altijd goed af: houd potten, blikken en verpakkingen gesloten en houd het aanrecht schoon.
  • Kit de naden en gaten van je woning.
  • Talkpoeder is een natuurlijk bestrijdingsmiddel van mieren. Strooi krijt of babypoeder over de routes van de mieren en herhaal dit na een regenbui.
    Mieren zijn gewoontebeestjes en nemen altijd een vaste route. Wordt deze route verstoord, dan raken de mieren gedesoriënteerd.
  • Mieren houden niet van sterke geuren. Strooi sterk geurende kruiden of specerijen op de looproute van de mieren.
    Gebruik hiervoor oa. oregano, knoflook, kruidnagel, kaneel, peper, noodmuskaat enz.
  • Een aantal dagen achter elkaar kokend water in alle uitgangen van de mierennesten gieten is vaak behoorlijk effectief.
  • Mieren houden absoluut niet van afrikaantjes, goudsbloem en lavendel.

Naar begin pagina...