Ton Stam Schagen

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor de vitamines E en C, bčtacaroteen, het lichaamseigen glutathion, de spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden uit groente en fruit, stoffen die er de kleur aan geven.

Wat doen antioxidanten?

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.
Via je normale voedingspatroon krijg je genoeg antioxidanten binnen.

Wat doen antioxidanten en vrije radicalen?

Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress. Oxidatieve stress ontstaat wanneer er te veel vrije radicalen aanwezig zijn of wanneer deze stoffen zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden. Er zijn aanwijzingen dat oxidatieve stress na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel tot gevolg kan hebben. Ook zijn er aanwijzingen dat vrije radicalen een rol spelen bij verouderingsprocessen. Antioxidanten die via gezond eten het lichaam binnenkomen maken vrije radicalen onschadelijk, en dragen er zo aan bij dat dit niet gebeurt.

In sommige gevallen hebben vrije radicalen juist een gunstig effect. Immuuncellen gebruiken de vrije radicalen bijvoorbeeld om ongewenste bacteriën te doden of om beschadigde eiwitten in de spieren op te ruimen na het sporten.

Hoe ontstaan vrije radicalen?

Vrije radicalen ontstaan bij de normale stofwisseling, maar ook bij roken en bij het zonnen. Verder kunnen bij bepaalde ziekten veel vrije radicalen worden gevormd, zoals bij ontstekingsreacties.

Welke stoffen werken als antioxidant?

De antioxidantwerking van bètacaroteen en de vitamine C en E en voor de spoorelementen seleen en zink is duidelijk aangetoond. In de cellen spelen ze een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen.

Superfoods

De laatste jaren verschijnen er zogenoemde superfoods op de markt. Van sommige superfoods wordt geclaimd dat ze veel antioxidanten bevatten. Er is hiervan nog nooit een gezondheidseffect aangetoond. Superfoods zoals antioxidantrijke bessen hebben geen groter gezondheidsvoordeel dan elke andere groente of fruit.

Voedingsadvies

Je krijgt voldoende antioxidanten binnen bij een gezond voedingspatroon.
Als je gezond en gevarieerd eet met volop groente en fruit volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg antioxidanten binnen.

Het innemen van meer antioxidanten via supplementen levert geen extra gezondheidsvoordelen op, en geeft mogelijk zelfs een risico.

Bron(nen): Voedingscentrum

Naar begin pagina...