Ton Stam Schagen

Oorsmeer

Veel mensen zien oorsmeer als een vies, vettig goedje dat symbool staat voor een slechte hygiëne. Velen peuteren dan ook dagelijks met een wattenstaafje in het oor om de oorsmeerprop zelf te verwijderen. Maar wist je dat oorsmeer een belangrijke functie heeft? En dat het peuteren met een wattenstaafje eigenlijk helemaal niet zo'n goed idee is?

De functie van oorsmeer

Veel mensen houden er slechte gewoonten op na wanneer het om de oren gaat. En zeker over oorsmeer bestaan de nodige misverstanden. Zo wordt oorsmeer gezien als iets vies dat zo snel mogelijk het oor uit moet. Sommige mensen zijn er zelfs zoveel mee bezig dat ze regelmatig in hun oren zitten te peuteren, soms zelfs met een pen of paperclip.

Maar oorsmeer heeft een belangrijke functie, juist bij het schoonhouden van het oor. Daarnaast beschermt het het oor tegen vocht én uitdroging en heeft het een functie in de strijd tegen bacteriën. In het wilde weg peuteren is dus zeker geen goed idee! Sterker nog: door het gebruik van onder meer wattenstaafjes wordt het oorsmeer vaak dieper teruggeduwd in het oor, met als gevolg een oorsmeerprop. Een ontsteking ligt dan op de loer.

Oorzaken van een oorsmeerprop

"In sommige gevallen, wanneer oorsmeer niet langer op natuurlijke wijze uit de gehoorgang wordt vervijderd, kan dit een oorsmeerprop veroorzaken: Wanneer de productie van cerumen abnormaal hoog is. Wanneer de natuurlijke verwijdering van oorsmeer naar buiten verstoord is. Een te regelmatig gebruik van wattenstaafjes kan een oorsmeerprop veroorzaken. Wattenstaafjes duwen het oorsmeer vaak naar de onderkant van het oor wat een grotere productie van cerumen veroorzaakt. Aanbevolen wordt om ongeveer om de 10 dagen een wattenstaafje te gebruiken en alleen de ingang van de gehoorgang te reinigen. Ook regelmatig gebruik van oordoppen op hoorapparaten kan de productie van oorsmeer bevorderen. Ook een stoffige omgeving kan de productie van cerumen doen toenemen.

Tips bij het verwijderen van oorsmeer

Erg belangrijk dus, dat oorsmeer. Toch is het wel nuttig om een teveel aan oorsmeer te voorkomen. Teveel oorsmeer kan immers leiden tot onder meer duizeligheid, jeuk of gehoorverlies. Oudere mensen hebben vaker last van overtollig oorsmeer.

Methodes voor het verwijderen van een oorsmeerprop

1. Oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje
Deze methode is absoluut niet aan te raden. Gebruik een wattenstaafje eventueel alleen om de randen schoon te maken of zichtbaar oorsmeer te verwijderen. Wanneer u met een wattenstaatje in uw oor peutert, duwt u het grootste deel van het oorsmeer juist verder naar binnen.

2. Oorsmeer verwijderen met oorsmeeroplossers
Oorsmeeroplossers zijn populair. Deze maken het oorsmeer dunner, zodat het van de huid losweekt. Let erop dat verschillende oplossers conserveringsmiddelen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Veel artsen raden het gebruik van oplossers daarom af. Een veiliger optie is bijvoorbeeld oorspray.

3. Oorspray
Heb je last van jeuk op pijn in jouw oren? Door het verzorgen van de binnenkant van de oren kan je snel van deze aandoeningen afkomen. Oorspray is een eenvoudige oplossing daarvoor. Bij regelmatig gebruik van de oorspray kan je oorsmeerproppen en oorontsteking voorkomen.
Bron(nen): KNO.nl Beter Horen

Naar begin pagina...