Ton Stam Schagen

Wat kan je eten voor een lager cholesterol?

Je kan zelf van allerlei dingen eten om een lager cholesterol en een lagere bloeddruk te krijgen.
Hier volgen een aantal voorbeelden.

Noten en cholesterol

Noten en pinda's kunnen het cholesterolgehalte verlagen, zo blijkt uit een analyse van tien wetenschappelijke studies. Volgens de onderzoekers treedt dit gunstige effect op bij mensen die minimaal vijf dagen per week noten of pinda's eten. Eerder is ook al een positief resultaat gevonden in een grootschalig onderzoek onder ruim 86.000 Amerikaanse vrouwen.
Consumptie van meer dan 150 gram noten per week ging gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Overdrijf de notenconsumptie niet: ze leveren immers ook veel calorieën. Hou het daarom bij één tot twee handjes per dag. Let op: neem ongezouten en ongezoete noten, anders treedt dit positieve effect niet op.

Amandelen en hazelnoten

Een vezelrijke voeding vermindert het risico op coronaire hartziekten. Dat zijn problemen met de kransslagaders, zoals een hartinfarct. Er zijn aanwijzingen dat dit effect vooral komt door voedingsvezel uit volkoren graanproducten en fruit. Vezels zoals pectine uit fruit en beta-glucanen uit graansoorten hebben een positief effect op het (LDL)cholesterol. De totale vezelinname lijkt ook een bescheiden rol te spelen bij het verlagen van de bloeddruk. Amandelen zijn het rijkst aan vezels.

Vitamine E is belangrijk als antioxidant. Het beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Vitamine E voorkomt dat ze beschadigd raken door oxidatie van onverzadigde vetzuren. Vitamine E reguleert ook de stofwisseling in de cel. Vitamine E zit in zonnebloemolie, dieethalvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine E zit veel in hazelnoten.

Pure chocolade

Wie iedere dag twee blokjes pure chocolade eet, kan z'n bloeddruk omlaag brengen en heeft daardoor minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten. Jammer genoeg is meer chocolade eten niet nóg beter.

Vette vis

Eet twee keer per week vis, waarvan minstens een keer vette, zoals paling, haring, makreel of zalm. Volgens de Gezondheidsraad vermindert dat de kans op hart- en vaatziekten waarschijnlijk substantieel. Onderzoek wijst in de richting van 50 procent minder kans ten opzichte van mensen die nooit vis eten. Het draait om de gezonde vetten: omega-3 visvetzuren. De aanbevolen hoeveelheid is 450 mg per dag en dat haal je met die twee porties per week.

Soja en bloeddruk

Dagelijks gebruik van soja lijkt de bloeddruk te verlagen bij vrouwen die de menopauze zijn gepasseerd. Het effect is het grootst bij vrouwen met hoge bloeddruk, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder zestig vrouwen die twee maanden wél en twee maanden niet vijfentwintig gram soja-eiwit aten.
De soja gaf bij vrouwen met hoge bloeddruk een daling van de bovendruk van bijna 10 procent: net zoveel als je met één bloeddrukmiddel kunt bereiken. Bij vrouwen met een normale bloeddruk daalde de bovendruk met 5 procent. Het (slechte) LDL-cholesterol daalde bij een hoge bloeddruk met 11 procent. Ongeveer evenveel als door het eten van cholesterolverlagende margarine. Bij een normale bloeddruk bleef het gelijk.
Bron(nen): Hartstichting Voedingscentrum

Naar begin pagina...