Ton Stam Schagen

Tuinkers

(Origamnum vulgare)
Bekend van de groenteboer: in kleine kartonnen doosjes het hele jaar door verkrijgbaar.
Het is een gerecht dat al bekend was bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Tuinkers wordt ook wel sterrenkers of bitterkers genoemd.

De smaak

De smaak van tuinkers is pittig-aromatisch. De smaak lijkt nog het meest op die van mosterd.

Kweken

De zaadjes zijn te koop bij het tuincentrum, maar ook online.
Zaaien
Binnen: dicht op elkaar op een schotel op een vochtig stuk keukenpapier. Dit kan het hele jaar door.
Een andere manier is om aarde of potgrond te gebruiken. Dit heeft het voordeel dat de kiemen meer voedingstoffen krijgen en hierdoor een veel vollere smaak krijgen, bovendien wordt de opbrengst per zaadje veel groter. Slechts een dunne laag potgrond kan worden gebruikt om dit extra effect te bereiken. Strooi de zaadjes daar boverop.
De ondergrond goed vochtig houden.
Goed in het licht zetten bevordert een gedrongen groei.
Buiten: vanaf maart in dichte rijen.
De cultuur duurt maar kort, omdat de plantjes worden afgesneden als ze 5 cm hoog zijn.

Gebruik

  • De blaadjes kunnen heel als broodbeleg dienen, met een druppel citroensap.
  • Je kan ze gesneden vermengen met roomkaas of mayonaise.
  • Als garnering.

Naar begin pagina...