De smaak
Tijm heeft een uitgesproken pittig-zoete smaak.
Kweken
De plantjes kunnen buiten worden gezaaid in mei, zijn ook te koop in tuincentra en je vind ze regelmatig in de supermarkt.
De plant is overblijvend heesterachtig.
Hij is behoorlijk winterhard en kan na de winter worden gesnoeid.
Houdt van droge poreuze, kalkhoudende grond en van veel zon.
De plant kan worden gescheurd en gestekt.
Gaat na twee à drie jaar achteruit, vooral omdat ze veel voedsel uit de grond haalt.
Tijm wordt zowel vers als gedroogd gebruikt. Gedroogd heeft het een intensievere smaak.
Bewaren
De plant is winterhard, dus het hele jaar door beschikbaar in de kruidentuin.
Het sterkste aroma bezit tijm net voor de bloeiperiode in het voorjaar of midden in de zomer. Dit tijdstip is ook het ideale tijdstip om te snoeien.
Gesnoeid wordt tot het oude hout. Er moeten nog wel groene knoppen aan de tijm blijven zitten.
Bind de gesnoeide takjes tot een luchtig bosje en hang het op een warme, droge plek, bijvoorbeeld op zolder, te drogen.
Na 2-3 weken de blaadjes afrissen en in een afgesloten potje op een donkere plek bewaren.
Gebruik
- Blaadjes en bloemen kunnen goed worden gedroogd (in kussentje genaaid onder het hoofdkussen bevordert tijm de slaap)
- Niet combineren met Marjolein.
- Bevordert de verteerbaarheid van peulvruchten en koolsoorten.
- Lekker bij worteltjes, prei, bieten, zuurkool, bonen en in tomatensaus.
- Een mespuntje aan soep toevoegen.
- Bij diverse vleessoorten één takje meestoven en daarna verwijderen.
- Het is een onderdeel van de Italiaanse kruidenmix.
- Tijmsiroop is een oud beproefd middel tegen hoest.
Giet heet water op Tijmtakjes en voeg honing toe.