Ton Stam Schagen

Selderij

(Apium graveolens)
De plant komt in Nederland in het wild voor. Je ziet selderij langs de kust op natte, enigszins zilte tot brakke grond en soms langs sloten.
Er zijn drie soorten voor de menselijke consumptie. Dit zijn snijselderij, bleekselderij en knolselderij.
Hier wordt alleen snijselderij besproken.

De smaak

Selderij heeft een hartige, kruidige smaak die veel lijkt op peterselie, maar is veel sterker.

Kweken

De plantjes zijn vaak te koop in de supermarkt en in tuincentra.
Je kan ze buiten zaaien van maart tot half juni. Het zaad komt na ongeveer een maand op.
De plant is tweejarig, wordt circa een meter hoog en houdt van vochthoudende voedzame grond.
Binnen zaaien kan in het vroege voorjaar, maar als de plant is opgekomen moet hij wel naar buiten.
Regelmatig snijden (niet te diep) zal de plant laag houden en prikkelen tot steeds opnieuw uitlopen.
Je moet de plant regelmatig begieten.

Bewaren

Als de groei er goed in zit kan je de blaadjes afknippen, heel fijn snijden en daarna invriezen. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Blaadjes niet of kort meekoken.
  • Gebruik bij voorkeur de fijngesneden blaadjes.
  • De stelen zijn wat hard, daarom liefst meekoken in soepen. Dit geeft een heerlijk pittige smaak.
  • Groenten: bij peulvruchten, uien, zuurkool, tomatengerechten.
  • Vlees: bij rundvlees, goulash, gekookte vis.
  • In kruidenboter, fondue- en gourmetsaus.
  • In salades van kropsla en bieten.

Naar begin pagina...