Ton Stam Schagen

Oregano of wilde marjolein

(Origamnum vulgare)
De plant is in de supermarkt bekend als Oregano, maar wordt ook wel eens palingkruid genoemd.
De Nederlandse naam is wilde marjolein. Hij is familie van de echte marjolein.
De plant staat op de Nederlandse rode lijst van planten en is in België een wettelijk beschermde plant.
Hij komt voor op iets droge, matig voedselrijke, kalkhoudende grond.

De smaak

Oregano heeft een pittige en kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid.

Kweken

Een zonnige plek is noodzaak, want de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak.
In Zuid-Europa is het een vaste plant, maar hier wordt hij éénjarig gekweekt.
Zaaien: buiten in maart - april op een zonnige plek en de langzaam groeiende plant wordt dan zo'n 30cm hoog.
Men kan de plant ook kopen en in een een grotere pot kweken. Tegen de eerste vorst flink terug snoeien en dan binnen laten aclimatiseren.

Bewaren

  • Oregano is goed te drogen. Hang de takjes op een droge donkere plek gedurende een tot twee weken.
  • In de koelkast: Verpakt in enkele velletjes vochtig keukenpapier max. twee weken onderin de groentela.
  • In de diepvries: Oregano is minder geschikt om in te vriezen.

Gebruik

  • Het kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt.
  • Gebruik vooral blaadjes en jonge scheuten.
  • Bij vers gebruik eerst wassen, dan snijden en kneuzen.
  • Gedroogd kan direct toegevoegd worden.
  • De plant kan je meekoken, liefst aan het begin van de bereiding voor de beste smaak.
  • Belangrijk onderdeel van pizzakruiden en chili con carne-kruiden.
  • Vlees: Uitgesproken vleeskruid met een tijmachtige smaak.
  • Bij worteltjes, doperwten en in tomaat- en courgettegerechten.
  • In pastasauzen, chili con carne, gerechten met aardappels zoals ovenschotels of in gerechten met kip.
  • Het is een onderdeel van Italiaanse kruidenmix.

Naar begin pagina...