Ton Stam Schagen

Lavas of maggikruid

(Levisticum officinalis)
Het is een heerlijk geurend kruid, heeft een holle stengel en diep ingesneden bladeren die wat lijken op selderijbladeren.
Je kan zowel de blaadjes als de wortels en de zaden eten.
De echte naam is Lavas.

De smaak

De geur van het kruid doet wat denken aan de Maggi-bouillon, vandaar Maggikruid. De Maggi-bouillon bevat echter helemaal geen lavas. De smaak lijkt ook niet op Maggi, maar heeft meer weg van pittige selderij.

Kweken

De zaadjes zijn slecht kiembaar. Hou ze goed vochtig en dek ze eventueel af met een laagje zwart plastic.
Zaaien kan zowel in het voorjaar (april-mei) als in het najaar (september-oktober).
Het is wel belangrijk dat je even nadenkt over de standplaats, want hij kan wel één meter hoog worden.
Veel zonlicht is niet nodig, wel een goed vochtvasthoudende bodem.
Hij is ook goed in grote diepe potten te kweken.
In de winter sterft het groen af. In het voorjaar groeit hij weer verder.

Bewaren

Lavas kan je kort bewaren in de koelkast, je kan ze invriezen en je kan ze drogen.
Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Alles van lavas is te gebruiken. De bladeren, de stelen en zelfs de wortels.
  • Voeg de lavasblaadjes en -steeltjes al vroeg tijdens de bereiding van warme gerechten toe. Dan kan het kruid veel van zijn smaak afgeven.
  • Lavas is een smaakversterker, net als zout. Het versterkt de natuurlijke smaak van het eten. Een handig kruid dus voor wie zout-arm eet.
  • Wrijf vlees voor het braden in met gekneusd lavasblad. Dat verbetert de smaak.
  • Heerlijk kruid voor in de snert, bonensoep, stoofschotel en andere winterse gerechten.
  • Verse blaadjes kan je toevoegen aan een groene salade, roereieren.
  • Je kunt lavas goed laten meekoken in de soep, bv. groente- of tomatensoep en snert.
  • De poedervorm is gemalen gedroogd blad en heeft een scherpe, overheersende smaak en kun je op dezelfde wijze gebruiken. De smaak is net wat overheersender dan vers blad.

Lavasolie

Je kan heerlijke lavasolie maken door verse blaadjes heel fijn te hakken en in te laten trekken in een neutraal smakende olie.
Lekker in combinatie met komkommer.

Naar begin pagina...