Ton Stam Schagen

Koriander

(Coriandrum sativum)
Koriander is een bijzonder kruid. Alle delen van de plant kan je gebruiken, zoals het zaad en de bladeren. Er is wel een groot verschil in smaak tussen deze delen. Als je het koriander blad lekker vind hoeft je nog niet te houden van de zaden. Ook de wortel en zelfs de bloemen kunnen worden gebruikt.
De zaden, geheel of gemalen, noemt men ketoembar en dit wordt gebruikt in de Oosterse keuken.

De smaak

Verse korianderbladeren geven bij veel mensen een frisse smaak. Echter, zo'n 5 tot 20% van de mensen ervaren bij het eten van dit kruid een zeepsmaak.
Als je hier last van hebt kan je het vervangen door peterselie, want zij behoren tot dezelfde familie. Peterselie heeft echter een sterkere smaak.

Kweken

Zaaien: Van maart tot mei. Buiten, maar het liefst binnen want slakken zijn er dol op.
Plant ze buiten uit als ze meer dan 5 blaadjes hebben, maar pas ook dan op voor slakken. Doe dat op een plekje in de halfschaduw. Je kan oogsten wanneer je wilt. Knip of pluk daarvoor de blaadjes bij de grond af. Zolang je een centimeter van de steeltjes laat staan groeit er telkens weer nieuw blad.
Rond juli gaan de meeste planten doorschieten en bloeien. Na de bloei van witte schermbloempjes worden de zaden gevormd, het zijn kleine groene balletjes. Laat de bolletjes aan de plant tot ze helemaal droog en bruin zijn, oogst ze dan en laat ze bij kamertemperatuur nog een paar dagen nadrogen.
Je kunt de bolletjes als ketoembar in de keuken gebruik door wat bolletjes in een droge koekenpan te roosteren en de bolletjes dan fijn te malen.

Bewaren

Met behulp van een glas water en een plastic zak kun je verse koriander ongeveer twee weken in je koelkast bewaren.
Door drogen van het blad verliest het een groot deel van de smaak.
Koriander kan je 2 maanden bewaren in de vriezer. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

Blad:
  • Blaadjes niet lang meekoken: het verliest dan een groot deel van zijn smaak.
  • Blad in verse salades en bij vleesrecepten.
  • Check eerst zelf of je het lekker vindt voordat je het in je gerecht verwerkt, anders kan het het gerecht verpesten.
  • Het kruid kan nuttig zijn bij lichte maag- en darmklachten en voorkomt een opgeblazen gevoel.
Zaad:
  • Korianderzaad is onderdeel van speculaas- en koekkruiden.
  • Zaad, heel of gemalen, als ketoembar in Oosterse gerechten.
  • Het wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen met name in de Indiase, Marokkaanse en Thaise keuken.

Naar begin pagina...