Ton Stam Schagen

Dragon

(Artemisia dracunculus)
Een van de meest geliefde kruiden in de Franse keuken is dragon.
Het heeft een smal, glanzend blad met olieklieren aan de onderkant.
De plant is sterk vertakt, heeft groenachtige bloemen.
Er zijn twee ondersoorten bekend:
  • Franse dragon is beter van smaak, maar minder winterhard.
  • Russische dragon kun je een hele winter oogsten.
Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar.

De smaak

De bladeren van Franse dragon hebben een pikante (bitterzoete) smaak met anijsachtige bijsmaak.
Russische dragon is minder sterk van smaak dan de Franse soort.

Kweken

Vanaf half mei direct in de volle grond zaaien.
Dragon kan de winter overleven, maar het is verstandig de plant tegen de kou te beschermen door af te dekken met bladeren aangezien dragon niet bestand is tegen zeer strenge vorst.

Bewaren

Je kan het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is.
Je kan Dragon invriezen en drogen. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Het is erg belangrijk in de Franse keuken. Het is onderdeel van het kruidenmengsel fines herbes
  • In de Nederlandse keuken gebruikt men verse dragon bijvoorbeeld in kruidenazijn en bij het braden of stoven van vlees.
  • Gedroogde dragon kun je goed gebruiken in vlees- en visgerechten, soepen, bij kip en sauzen, zoals een bearnaisesaus.
  • De bladeren van dragon bevatten vitamine A en C, minerale zouten en jodium. Je kunt prima thee zetten van dragonbladeren, wat de eetlust en de spijsvertering bevordert. Bovendien is dragonthee algemeen opwekkend en ondersteunt de nierfunctie.

Naar begin pagina...