Ton Stam Schagen

Dille

(Anethum graveolens)
De plant heeft grote bolvormige bloemschermen en fijngedeeld blad en is familie van de vekel en kervel. Hij kan wel tot een meter hoog worden.
Het fijn blad is zeer decoratief.

De smaak

Dille smaakt zoet en fris en het heeft een lichte anijssmaak.

Kweken

Buiten:
De plant is eenjarig.
Ze houdt van een voedzame maar losse grond die goed vochtig moet zijn maar zeker niet kletsnat mag blijven.

Zaaien in april en nogmaals in juni. Vormt de plant zaden dan zullen deze voor nieuwe planten zorgen.
Het zaad is twee jaar kiemkrachtig. De zaden zullen na twee weken ontkiemen.
Door het pinachtig wortelgestel laat de plant zich moeilijk verplanten.

Binnen:
In pot blijft de groeiwijze gedrongen maar de aroma-ontwikkeling is ondanks de beperkte groei goed en het fijne blad is binnen zeer decoratief.

De zaden worden gebruikt bij het inmaken van augurken en uitjes, alsmede voor de bereiding van zuurkool.

Bewaren

  • In de koelkast: Verpakt in vershoudfolie enkele dagen onderin de groentela.
  • In de diepvries: Schoonspoelen en droogdeppen. Heel of fijngehakt bewaren in een bakje of luchtdicht diepvrieszakje tot 12 maanden.

Gebruik

  • Blaadjes niet meekoken.
  • Bij bonen, erwten, koolraap, bloemkool, zuurkool.
  • Na het bakken over gebakken krieltjes.
  • Dille wordt gebruikt in soepen en sauzen.
  • Verse dille gaat bijzonder goed samen met zalm en andere vis.
  • Gaat goed samen met zure smaken zoals citroen en azijn.
  • Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.
  • In salades met komkommer en tomaten.
  • Dillesaus: over rundvlees, eiergerechten en over krieltjes en bij asperges.
  • Het bevordert de spijsvertering en eetlust.
  • Werkt slijmoplossend en vermindert hik, buikpijn, slapeloosheid en winderigheid.

Warme dillesaus

Ingrediënten:
  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml bouillon naar keuze
  • 200 ml crème fraîche
  • 4 eetlepels verse dille of 2 eetlepels gedroogde dille
  • zout en peper
Maak een roux door de boter in een steelpannetje te smelten en bloem toe te voegen totdat je een soort deeg krijgt. Als je de geur van verse koekjes ruikt is het tijd om de bouillon en room toe te voegen.
Neem de pan eventjes van het vuur en zorg dat de roux volledig oplost in het vocht. Zet de pan terug op het vuur en breng, al roerend, aan de kook.
Als de saus de gewenst dikte heeft neem je hem van het vuur en voeg je de verse dille toe. Breng op smaak met peper en zout.

Koude dillesaus

Ingrediënten:
  • 4 el zure room
  • 1 el bloem
  • 2 el mosterd
  • 4 eetlepels verse dille of 2 eetlepels gedroogde dille
  • zout en peper
Meng de honing, mosterd en dille door de zure room en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Naar begin pagina...