Ton Stam Schagen

Daslook

(Allium ursinum)
Hij is familie van de knoflook, bieslook, prij en ui.
De bladeren lijken op die van lelietjes van dalen.
Daslook is een wettelijk beschermde plant in Nederland, maar als hij ergens voorkomt kan dat in vrij grote getale zijn. Hij wordt wel wilde knoflook genoemd.
Het leuke is dat hij soms gewoon in je achtertuin staat.

De smaak

Daslook is een echte smaakversterker. Hij heeft een sterke knoflookgeur, die toeneemt als hij in de zomer begint af te sterven.

Kweken

Daslook wordt over het algemeen niet te koop aangeboden in ons land. In Duitsland wel.
Zaad kan je soms kopen bij de speciaalzaak.
Het kan direct buiten gezaaid worden. Doe je dit in september/november dan heb je het volgend jaar bolletjes, waarvan dan weer het zelfde jaar blad geplukt kan worden.
Heb je al een plantje, laat dan de bloemen doorbloeien, want dan ontstaan zaaddoosjes die dan weer zaadjes leveren.
Daslook groeit graag op een schaduwrijk en vochtig of zelfs vrij nat plekje.

Bewaren

Het beste is om daslook pas te oogsten als je het gaat gebruiken.
Bewaar het hooguit twee dagen in de koelkast, het liefst afgesloten, dit om te voorkomen dat de geur overslaat op andere producten.
Drogen is geen goed idee, maar invriezen kan wel. Zie Bewaren van kruiden

Gebruik

  • Tijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma. Daarom oogst je daslook vóór de bloei in april en mei.
  • Alle delen kan je eten: de bladeren, de bloemen en ook de bolletjes.
  • In soepen, salades, pesto, kruidenboter.
  • De kleine bloemetjes kan je gebruiken als garnering in bv. soepen.
  • Het is een plantaardig medicijn tegen hart- en vaatziekten en heeft een positieve werking op het immuunsysteem.

Naar begin pagina...