Ton Stam Schagen

Bonenkruid

(Saturea montana)
Er zijn drie soorten bonenkruid, het eenjarig bonenkruid (Satureja hortensis), het kruipende bonenkruit (Satureja spicigera) en het bergbonenkruid (Satureja montana). Ze lijken veel op elkaar. Ze groeien ruig en ongelijkmatig en hebben zwakke, houtige, zich vertakkende stengels. Satureja hortensis en Satureja montana worden 30 tot 50 cm hoog. De eenjarige soort is beter bestand tegen kou en vocht.
De smaak is verwant aan die van tijm - beide kruiden bevatten thymol en carvacrol. De hele plant is aromatisch en de geur doet denken aan een mengeling van lavendel en appels, met een lichte muntsmaak.
Het maakt ook deel uit van de kruidenmix Provençaalse kruiden.

Soorten

  • De bonenkruid-soort Satureja montana is een overblijvende plant en heeft veel takjes en de donkergroene bladeren hebben geen bladsteel.
  • De soort Satureja hortensis is eenjarig, heeft lila tot witte bloempjes, minder en ronder blad.
  • De soort Satureja spicigera (syn. Satureja repandra) is een kruipende plant, ook overblijvend, heeft frisgroene bladeren en witte bloemen.

De smaak

De smaak van bonenkruid is overheersend, kruidig en peperachtig. De eenjarige soort is wat minder pikant.

Kweken

Deze (half)groenblijvend plant, behoudt tijdens zachte winters haar blad en de bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders.
Vanaf april kun je bonenkruid binnen in potjes kweken en vanaf mei kun je in de volle grond zaaien. Dit laatste heeft overigens de voorkeur, want bonenkruid laat zich niet graag overplanten.

Bonenkruid houdt van grond die goed waterdoorlatend en humusrijk is. Tijdens de kieming en de groei heeft bonenkruid water nodig om te kunnen groeien. Zorg ervoor dat het kruid ook voldoende zon krijgt, dit komt het aroma van het kruid ten goede.
Zodra de blaadjes en stengels groot genoeg zijn, kun je – afhankelijk van je zaaimoment – vanaf juni beginnen met plukken. Snoei het kruid regelmatig bij.

Vers bonenkruid is in de zomermaanden als kant-en-klaar plantje te koop in de betere tuincentra. Rond de feestdagen is het ook te vinden in de supermarkt op de groenten afdeling.

Bewaren

Wie het verse Bonenkruid wil bewaren, komt bedrogen uit. Net als de meeste andere verse kruiden, is ook Bonenkruid maar zeer kort houdbaar. Het beste is om het verse kruid direct te gebruiken. U kunt er ook voor kiezen om het Bonenkruid in te vriezen. Was het Bonenkruid dan voorzichtig en schudt het daarna goed droog. Laat het nog even liggen, zodat het meeste vocht verdampt en doe het daarna in de vriezer. Ingevroren is het zo toch nog ongeveer twee maanden houdbaar.

Goed gedroogd bonenkruid is, mits opgeborgen in een goed afsluitbare kruidenpotje, wel een jaar houdbaar. En tegen die tijd is er wel weer nieuwe verse aanvoer. Zet de pot op een koele en donkere plek. Het drogen van bonenkruid gaat heel eenvoudig, door de afgeknipte takken bij elkaar te binden en ze op zijn kop op te hangen. Hang ze op een koele en droge plek. Als de takken goed gedroogd zijn, dan kunnen de bladeren met de hand eenvoudig van de takken afgeritst worden.

Gebruik

  • Bonenkruid staat bekend om zijn goede werking op onze spijsvertering. Door bonenkruid aan je gerechten toe te voegen worden vetten beter verteerd.
  • Bonenkruid wordt vaak gebruikt als kruid bij (tuin)bonen, voor de smaak. Het wordt dan meegekookt.
  • In salades, bij vis en in andere bonengerechten is het kruid heerlijk.
  • Het wordt toegevoegd in soepen, goulash en komkommersalade.
  • Misschien niet zo bekend, maar enkele bloeiende takjes bonenkruid werden vroeger gebruikt in de linnenkast. Het zou de motten uit de kast weren.
  • Ook kunnen zilvervisjes bestreden worden door op plaatsen waar de zilvervisjes opduiken enkele bloeiende takjes bonenkruid neer te leggen.
  • Bonenkruid wordt ook toegevoegd bij de inmaak van augurken.

Naar begin pagina...