Ton Stam Schagen

Basilicum

(Ocimum basilicum)
Er zijn twee soorten:
  • Ocimum basilicum Maximum, de hooggroeiende en grove soort.
  • Ocimum basilicum Minimum, gedrongen groeiwijze en beter bestand tegen ons klimaat.
Beide wordt in Nederland als een éénjarige plant gekweekt.
Het is een bijenvoerplant.

Basilicum bevordert de eetlust en stimuleert de spijsvertering.
Het is bacteriedodend en kan gebruikt worden bij insectenbeten.

De smaak

Basilicum heeft een peperachtige smaak, die goed blijft hangen en snel overheersend kan zijn.
Als je het in je gerecht wil verwerken, zorg dan dat je steeds kleine beetjes aan je gerecht toevoegt en tussendoor proeft.
De blaadjes zijn vers het lekkerst, maar als je het minder gebruikt kan je het ook drogen.

Kweken

Basilicum is een eenjarige plant. Ze zijn vaak te koop in de supermarkt.
Zaaien binnen in maart-april of buiten in de 2e helft van mei.
Ze kiemt zeer langzaam; bij ongunstig koud weer kan dit wel vier tot acht weken duren. De plant heeft veel licht nodig.

Bewaren

Basilicum 5 cm boven de grond afsnijden.
  • In de koelkast: (maximaal twee weken)
    • Houd de kruiden intact en spoel de stengels af.
    • Wikkel de Basilicum in vochtig keukenpapier of in vershoudfolie.
    • Leg ze in de groentela van je koelkast.
  • In de vriezer: (maximaal twaalf maanden)
    • 30 sec. in kokend water dompelen en afspoelen in ijskoud water.
    • Blaadjes droogdeppen en eventueel grof snijden.
    • Doe de Basilicum in luchtdichte diepvrieszakjes en bewaar in de vrieskast bij -18°C.
  • Drogen:
    • Basilicum oogsten vlak voordat het gaat bloeien voor een maximum aan smaak.
    • 5 cm boven de grond afsnijden en met koud water goed afspoelen.
    • Hangt de takjes gewoon ondersteboven op een droge, warme plek.
    • Na 2 à 3 weken drogen, de blaadjes met je vingers verkruimelen en bewaren in een potje.

Gebruik

  • Blaadjes kunnen (niet te lang) worden meegekookt.
  • Groente: wittekool, erwten, koolraap, witte bonen.
  • Soepen: bloemkoolsoep, tomatensoep, peulvruchtensoep.
  • Salades: komkommer, tomaten, kropsla.
  • Pizza en Pasta
  • Groene pesto.
  • Kip, vis en vlees.
Laat zich moeilijk combineren met andere kruiden, behalve in Italiaans kruidenmix.

Groene pesto

Basilicum is de basis van groene pesto.
Ingrediënten:
  • 30 g. pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels of meer extra vierge olijfolie
  • 30 gr verse basilicum
  • Snuf zwarte peper
- Rooster de pijnboompitten lichtjes in een droog pannetje. Laat ze afkoelen.
- Doe de knoflook, kaas en geroosterde pijnboompitten en de blaadjes basilicum in de keukenmachine en maal tot een groene massa.
- Voeg de olijfolie er beetje bij beetje bij en mix goed door.
- Breng de pesto op het laatst op smaak met een beetje zwarte peper.

Naar begin pagina...